O imagine magnifică: Vizionarul reper arhitectural “La Seine Musicale”

Fassadenveredelung der Seine Musicale

Dărmăneşti, 13 Octombrie 2017. Parisul - oraș cunoscut pentru frumusețea și cultura sa - a fost îmbogățit și mai mult. După trei ani de construcție, sala de concerte La Seine Musicale și-a deschis porțile în aprilie 2017. Costul a 170 milioane de euro, acest proiect de construcție pe insula Seguin, la vest de capi-tala franceză, aproape de Boulogne-Billancourt, a câștigat deja numeroase premii pentru arhitectura vizionară îndrăzneață. Și MC a contribuit semnificativ la aspectul exterior al acestui prestigios edificiu cu produse cosmetice și retuș pentru beton, sisteme de acoperire a pardoselilor, precum și sisteme de pro-tecție împotriva grafiti.

Clădirea futuristă de 36.000 de metri pătrați are un auditoriu de 1150 de locuri și o sală de spectacole care poate primi până la 6.000 de persoane. Se așteaptă ca toate tipurile de muzică să fie interpretate acolo. Există, de asemenea, camere de repetiție pentru muzicieni, mai multe studiouri de înregistrăi, terase și un restaurant. La etajul patru, există o panoramă frumoasă asupra zonei înconjurătoare. La expoziția MIPIM de la Cannes, proiectul de construcție a câștigat premiul Best Futura Award pentru 2015, iar cu un an înainte a fost recunoscut cu eticheta Biodiversity. Planificarea și executarea acestui proiect major au fost un efort comun între departamentul Hauts-de-Seine și consorțiul "Group Tempo Île Seguin", alcătuit din companiile Bouygues Construction, Sodexo, OFI Infravia și compania de televiziune de stat franceză TF1. Arhitectura din La Seine Musicale aminteşte de imaginea unei nave de croazieră. A fost proiectată de francezul Jean de Gastines și de arhitectul japonez Shigeru Ban, maeştri care au fost, de asemenea, responsabili pentru Centrul Pompidou din Metz. Conceptul include autoalimentarea cu energie: faṭada din sticlă în formă de cupolă din centrul clădirii alimentează cu razele soarelui o instalație fotovoltaică care se mișcă sincron cu mișcarea soarelui pe cer. O vedere de sus a acoperișului din sticlă dă impresia unui cuib de pasăre, care se îmbină perfect cu mediul natural al insulei și cu verdeața acoperișului clădirii. Spre deosebire de motivul central al construcției, clădirea este înconjurată de o fațadă impunătoare de o eleganță estetică impresionantă, bazată pe simbioza dintre sticlă și betonul aparent.

Faţadă din beton aparent
Construcția unei fațade de beton aparent nu este ușoară. Defectele optice, cum ar fi porozitățile, cavităţile, neregulile de colorare, fenomenele de umbrire și defectele sunt comune și tind să perturbe rezultatul general. Deoarece calitatea betonului are o importanță vitală pentru imaginea La Seine Musicale, inginerii de proiect și clientul au decis să adopte un sistem de modernizare a fațadelor, optând pentru produsele și expertiza MC.

Performanţe deosebite
În ianuarie 2017, contractorul Bouygues Construction a avut o serie de suprafețe de testare pregătite de diferiți ofertanți. Pe măsură ce scena muzicală urma să se deschidă în doar trei luni, soluția trebuia să fie rapidă și fiabilă astfel sistemele de produse de la MC au câștigat în cele din urmă. Sistemul MC a constat dintr-un mortar de cosmetizare fin pentru beton din gama MC-Powertop, stratul de acoperire şi pigmentare pentru beton Repacryl și acoperirea transparentă cu protecţie la graffiti MC-Color Proof vision. A fost aplicată în cel mai scurt timp datorită eforturilor aplicatorului specializat - Contreat of Belgium - învingând cu ușurință competiția. Ca urmare a succesului suprafeței de testare, s-a început lucrul la proiectul propriu-zis și în curând totul evolua rapid. În doar opt săptămâni, peste 9.000 de metri pătrați de suprafață de beton au fost reprofilate, acoperite și protejate.

Cortina sus pentru MC-Powertop, Repacryl şi MC-Color
După pregătirea specială a substratului, prima etapă a implicat corectarea porozităților, a suflurilor și a îmbinărilor dintre cofraje, împreună cu defectele generale. Acest lucru a fost făcut folosind sistemul cosmetic de înaltă calitate MC-Powertp F, mixat din cele trei culori - alb, gri și antracit - pentru a obține nuanţa de beton necesară. Suprafața de fațadă perfectă a fost îmbunătățită în continuare cu Repacryl pentru a asigura o finisare omogenă și de înaltă calitate pe întreaga suprafață. Aici, MC a lucrat cu Contreat pentru a dezvolta un amestec special de trei culori Repacryl: gri, gri de beton și gri deschis. Pe lângă faptul că oferă o estetică excelentă, suprafețele de beton retuşate sunt stralucitoare, rezistente la radiații UV și rezistente la intemperii. Suprafețele de beton au fost apoi acoperite cu o acoperirea transparentă MC-Color Proof vision cu protecţie la graffiti până la o înălțime de 3 metri, lrezultând aproximativ 3.000 de metri pătrați de acoperire. Acest lucru face fațada ușor de curățat chiar și pentru un aplicator de graffiti încăpățânat - deosebit de benefic pentru clădirile accesibile publicului.


Final în crescendo pentr MC
În cele din urmă, aproximativ 150 de metri pătrați de suprafață a pardoselei din zona de intrare a complexului de clădiri au fost acoperite cu MC-Floor TopSpeed. Acoperirea pigmentată, cu fixare rapidă, se bazează pe rășini inovatoare de specialitate care protejează fiabil pardoseala. Aceasta nu numai că oferă un nivel excelent de rezistență mecanică şi la zgârieturi, asigură o durată lungă de viață și un finisaj de înaltă calitate. Walter Devue, directorul regional al Europei de Vest și responsabil pentru MC France și MC Belgium, a apreciat nivelul de cooperare evident între angajații de vânzări ai MC France și MC Belgium în colaborare cu Global Product Management și tehnicienii din Bottrop, precum și cu inginerii de planificare și firma de aplicații belgiană Contreat. "Datorită colaborării facile și internaționale a tuturor părţilor, am reușit să rezolvăm cu succes provocările întâmpinate la Paris în intervalul de timp specificat și cu o de acum obişnuita înaltă calitate", a spus el. Privind magnific - atât înăuntru cât și în afară - această remarcabilă cladire din orizontul Parisului a fost deschisă la sfârșitul lunii aprilie 2017, cu un concert Bob Dylan.

Imagini

Foto 1 (de la stânga la dreapta): Fotografie panoramica a faţadei înainte de lucrările de retuşare. Foto 2: Pregatirea suprafeţelor de beton aparent. Foto 3: Faţada de sud după aplicarea de mortar cosmetic şi acoperirea cu Repacryl. Foto 4: Faţada de est acoperită cu Repacryl. Foto 5: Arhitectura din La Seine Musicale aminteşte de imaginea unei nave de croazieră. O frumoasă simbioză intre sticlă şi beton aparent. Fotografia panoramică prezintă La Seine Musicale după repararea suprafeței cu MC-Powertop, precum și cu acoperirea cu Repacryl. În ultima etapă, se aplică protecţia transparentă la grafitti MC-Color Proof vision la o înălțime de până la trei metri. Foto 6: Scara în partea de est a sălii de concerte după finisarea cu Repacryl și protejarea cu MC-Color Proof vision.. Foto 7: Vedere a domului de sticlă şi a peretelui lateral dupa finisare. Foto 8: Vedere din sud a domului de sticlă.

Fotografii: MC-Bauchemie, Bottrop

Contact:
Florin Acatrinei, Director Naţional de Vânzări