Eflorescența în beton - Ce puteți face pentru prevenirea apariției acesteia!

Jan 22, 2021

Eflorescența este dificil de prezis și evitat pe suprafețele de beton. Ce puteți face pentru a reduce riscul de eflorescență, citiți în articolul nostru MC-Pedia. 

 

În textul următor vă vom oferi câteva sfaturi despre cum să minimizați eflorescența, astfel încât să vă puteți bucura de o suprafață frumoasă.

 

Folosiți ciment cu un conținut redus de alcali!

În afară de faptul că alcalii pot forma ei înșiși eflorescență, aceștia acționează și ca un fel de catalizator accelerând procesul de eflorescență. Cu cât este mai mic conținutul de alcali, cu atât este mai mic riscul de eflorescență.

 

Spălați betonul proaspăt întărit cu apă curată!

Acest lucru va spăla alcalii de pe straturile de suprafață. De asemenea, puteți utiliza o perie dacă doriți să păstrați betonul uscat.

 

Deschideți culoarea betonului!

Deoarece eflorescența este mai vizibilă pe suprafețele întunecate, este mai bine să folosiți betoane mai deschise și să folosiți ciment alb, de exemplu, deoarece acesta conține, de asemenea, mult mai puțin alcali.

Cristalele care cresc pe suprafețele de beton seamănă adesea cu mici flori albe.
© MC-Bauchemie 2025

Reduceți permeabilitatea betonului!

  • Superplastifianții și plastifianții au un efect dublu. Aceștia permit o reducere a apei de amestec, îmbunătățind în același timp compactarea. Acest lucru poate duce la reducerea semnificativă a porilor și, astfel, la un beton mai rezistent la apă.
  • Pozzolani precum cenușa zburătoare, microsilica, metakaolin sau zgura de furnal duc la precipitarea gelurilor CHS secundare care umplu porii. Un beneficiu suplimentar este că această reacție consumă și ioni de Ca 2+ , ceea ce îi împiedică să devină sursa de eflorescență.
  • Aditivii de etanșare cristalină consumă ionii de Ca 2+ , care altfel ar fi transformați în eflorescență și închid porii prin cristalizare.
  • Post- tratarea într-o atmosferă bogată în CO 2 etanșează suprafața betonului prin carbonatare accelerată (controlată). Cu toate acestea, această metodă este relativ complicată și costisitoare.


Folosiți aditivi hidrofugi în masă!

Aditivii hidrofugi în masă reduc migrația apei prin sistemul capilar al betonului sau chiar îl împiedică complet. Mai puțină sau deloc apă disponibilă înseamnă, de asemenea, mai puțin sau, în cel mai bun caz, nici un risc de eflorescență.

 

>> Aici puteți găsi aditivi MC pentru hidrofugare în masă pentru beton normal 

>> Aici puteți găsi aditivii hidrofugi în masă MC pentru beton fluid 

 

 

Eflorescența în beton
© MC-Bauchemie 2025

Folosiți impregnări și acoperiri de suprafață!

Impregnările și acoperirile de suprafață vă permit să măriți și mai mult impermeabilitatea suprafeței. Ele pot fi foarte eficiente, dar necesită etape suplimentare de aplicare și pot modifica estetica suprafeței.

 

>> Aici găsiți impregnările de suprafață MC

 

Folosiți absorbante de apă!

Absorbanții de apă sunt folosiți mai ales ca modificatori de reologie, adică pentru gelificarea apei. Și de asemenea, împiedică efectiv apa să participe la procesele și reacțiile eflorescente, reducând eflorescența.

 

Tratează-ți betonul!

Un bun post-tratament în primele câteva ore și zile de întărire a betonului este esențial, deoarece eflorescența poate apărea de obicei atunci. Prevenirea evaporării premature a apei garantează că cimentul are suficient timp pentru a reacționa cu apa pentru a forma o matrice densă în loc să creeze o porozitate capilară suplimentară.

 

>> Aici puteți găsi produsele de post-tratament MC

 

 

Concluzie

Pe scurt, se poate spune că cea mai simplă și mai fiabilă metodă de prevenire a eflorescenței este o combinație de ciment cu un conținut scăzut de alcali, un raport scăzut apă-ciment, plastifiantul potrivit sau ajutorul adecvat pentru compactare, o hidrofobizare eficientă în masă și un bun post-tratament.

abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123
-