Soluții sustenabile pentru soluri și structuri instabile

06.06.2024

Subsolul instabil al fundației continuă să pună provocări majore pentru proiectanți și ingineri din industria construcțiilor. Acesta dă naștere unor structuri instabile și fisurate care depășesc stările limită finale și de funcționare. Pentru a oferi soluții eficiente și de durată în aceste cazuri, MC-Bauchemie a dezvoltat familia de produse MC-Montan Injekt, o gamă de produse pentru injectări geotehnice speciale, pentru stabilizarea solului și a terasamentului, precum și pentru ridicarea plăcilor și a structurilor din beton.

Metodele de stabilizare a solului urmăresc îmbunătățirea capacității portante și a rezistenței la deformare a unui substrat pentru a-l face permanent rezistent la sarcini mecanice.
Metodele de stabilizare a solului urmăresc îmbunătățirea capacității portante și a rezistenței la deformare a unui substrat pentru a-l face permanent rezistent la sarcini mecanice.
© MC-Bauchemie 2024

Metodele de stabilizare a solului urmăresc îmbunătățirea capacității portante și a rezistenței la deformare a unui substrat pentru a-l face permanent rezistent la sarcini mecanice. În același timp, susceptibilitatea la efectele apei și înghețului poate fi redusă. Cu toate acestea, accentul este pus pe prevenirea tasării potențiale a structurilor, care este adesea cauzată de eșecul prin forfecare și compactarea solului, dar se poate datora și a spălării cu apă, eroziunii și sufuziei asociate solului (deplasarea și îndepărtarea particulelor fine din sol) prin leşiere şi prezenţa apei.

 

Aceste procese pot duce la cavități sau depresiuni în straturile de sol moale sau roci afanate și în cele din urmă la tasarea sau deformarea structurilor de deasupra acestora. Stabilizarea solului și ridicarea structurii oferă un remediu în acest scop.

Injectări inovatoare pe bază de rășini, pentru injectarea solului

Pentru a stabiliza și consolida în mod specific straturile moi, se injectează produse speciale; aceste produse de injectare se bazează în general pe rășini poliuretanice și organo-minerale și se caracterizează printr-o penetrare foarte bună, forță de expansiune optimă, rezistență ridicată și întărire rapidă. Rășinile de injectare din familia de produse MC-Montan Injekt ajută la compensarea condițiilor dificile ale solului și întăresc subsolul, astfel încât să poată suporta mai multă sarcină și,

de asemenea, să permită ridicarea structurilor.

 

Un alt avantaj al soluțiilor inovatoare de injectare de la MC, constă în eficacitatea lor rapidă. În mod ideal, o reparație sau consolidarea substratului poate fi efectuată în doar o oră și, în anumite circumstanțe, în timpul operațiunilor în curs. Acest lucru este de o importanță crucială deoarece fabricile sau chiar clădirile rezidențiale și de birouri care s-au așezat din cauza stresului vertical efectiv ar trebui să fie închise pentru o perioadă mai lungă de timp, dacă ar fi reparate prin metode convenționale.

Compactare prin injectare, cu deplasare

Există diferite metode tehnice de aplicare pentru injectarea solurilor. Injectarea prin deplasare implică deplasarea și compactarea directă a particulelor de sol. Este potrivit pentru aproape toate tipurile de sol, indiferent dacă este argilă, nămol sau nisip. Cu injectarea prin deplasare, rășini speciale sunt injectate în subsolul fundației, exact la zona și adâncimea necesară, folosind lăncile de injectare și pompe. Rășina expandează în primul rând într-o direcție laterală și deplasează solul, făcându-l să se compacteze. Acest lucru duce la o rezistență de forfecare îmbunătățită, un modul de elasticitate mai mare, o coeziune crescută și unghiuri de forfecare mai mari. Astfel, capacitatea portantă a solului este crescută, în timp ce deformabilitatea acestuia este redusă.

Injectarea prin penetrarea particulelor de rocă afanată

În cazul injectării fără deplasare, un material special este injectat la presiune scăzută în spațiul dintre particulele de sol. Acolo formează o matrice solidă de rocă-rășină cu rezistență ridicată, proprietăți de deformare scăzută și elasticitate îmbunătățită. Acest proces este ideal pentru roci cu granulație fină, cum ar fi nisipul.

 

Cu familia de produse MC-Montan Injekt, MC oferă pentru aceste aplicații soluții inovatoare de injectare care sunt aliniate exact la cerințele tehnice respective și și-au dovedit eficiența și eficacitatea în numeroase proiecte din întreaga lume.

Seria MC-Montan Injekt L – stabilește standardul

Cele patru produse din gama MC-Montan Injekt L aparțin categoriei de injectare cu deplasare. Acestea sunt: ​​MC-Montan Injekt LE, LE-S, LE-S 60 și LE-S 100. „LE” înseamnă „Liftare Expandabilă”. Aceste produse acoperă o gamă largă de proprietăți tehnice și stabilesc noi standarde în compactarea solului. MC a dezvoltat criterii de proiectare pentru optimizarea consumului și a adâncimii de injecție necesare, toate acestea îndeplinesc cerințele specificate în Eurocodurile relevante.

 

În timp ce MC-Montan Injekt LE-S 100 îndeplinește cerințele pentru o capacitate portantă mare, MC-Montan Injekt LE-S acoperă cerințele pentru injectarea în straturi mai adânci cu forță mare de expansiune. MC-Montan Injekt LE-S 60 oferă o valoare medie perfectă cu proprietăți suficiente de rezistență și expansiune, făcându-l potrivit pentru cele mai comune aplicații. Pe lângă stabilizare și consolidare, aplicarea acestor rășini are efecte pozitive atât asupra controlului eroziunii, cât și asupra controlului permeabilității apei. În special, forța de expansiune controlată, aplicată în timpul injectării profunde a rășinilor, permite ridicarea controlată și minim invazivă a componentelor și a structurilor. O astfel de aplicare poate fi efectuată rapid și precisă, folosind echipamente portabile, ușoare. Produsele din gama MC-Montan Injekt L sunt utilizate pentru lucrări la fundații, zone carosabile, plăci de pardoseală, piste, căi ferate, pentru umplerea cavităților și pentru susținerea crăpăturilor la pereți și roci.

Seria MC-Montan Injekt F pentru o fixare puternică

Gama de rășini MC-Montan Injekt F cu vâscozitate scăzută, unde F reprezintă „forță”. iar injectarea are loc fără deplasarea solului, sunt folosite pentru etanșarea și consolidarea structurilor și a rocii.
Există, de asemenea, patru produse în această gamă: MC-Montan Injekt FR, FN, FS și FF. Aceste rășini de înaltă rezistență sunt clasificate în funcție de reactivitatea și potențialul lor de spumare.

 

În timp ce MC-Montan Injekt FR reacționează în câteva secunde, FS reacționează după 30 de minute. MC-Montan Injekt FN vine cu o reactivitate de 1 minut, timpul de reacție cel mai frecvent adoptat. MC-Montan Injekt FF generează o spumă rigidă controlată, portantă, care este utilizată pentru umplerea cavităților acolo unde este necesară o rezistență optimizată.

 

Cu seria MC-Montan Injekt F, puteți efectua stabilizare fără excavare, controlând în același timp permeabilitatea apei. Gama de aplicații pentru produsele MC-Montan Injekt pentru injectare prin penetrare se extinde de la fundații și plăci de pardoseală, până la drumuri, piste și până la ancorarea și sprijinirea pereților pentru stabilizarea temporară a excavațiilor. Produsele din seria MC-Montan Injekt F pot fi, de asemenea, utilizate pentru aplicații cu micro și mini piloți prin chituire cu tuburi și manșetă și metode convenționale de injectare cu lance perforată.

Aplicare cu succes în Dubai

Un proiect din Dubai arată cât de fiabile și eficiente sunt soluțiile oferite de produsele MC-Montan Injekt. La aproximativ cinci ani de la construcție, o stație de tratare a apei a început să dea semne de tasare. Motivul: Pătrunderea apei în sol a determinat dizolvarea depozitelor de calcar, ducând la crearea de goluri. În plus, cinci coloane s-au înclinat cu până la 3° sub propria greutate de 135 de tone. Acestea au fost îndreptate cu o toleranță de 1 grad.

 

Clienții și proiectanții s-au jucat prin diverse scenarii. Față de soluția de injectare prin fracturarea substructurii prin foraj direcționat din exterior, urmată de micropilocare și cimentare. Varianta propusă de MC care presupunea injectare prin deplasare sub fundațiile afectate, plăci și elementele de tensionare, cu MC-Montan Injekt LE-S, a fost net superioră. Deoarece zona afectată conținea echipamente de înaltă tehnologie, îndepărtarea și reinstalarea acelor echipamente ar fi fost costisitoare, iar timpul de nefuncționare necesar pentru modernizare ar fi cauzat perturbări semnificative clientului.

 

Cu utilizarea produsului MC-Montan Injekt LE-S,ar putea fi garantată o abordare precisă și personalizată. În acest scop, MC a instruit aplicatorii și le-a permis să efectueze lucrările solicitante exact așa cum este necesar, astfel încât clientul să poată continua să mențină instalația pornită, cu restricții minime în timpul reparației. Acest lucru a ajutat clientul să-și păstreze poziția pe piață costuri directe reduse considerabile.

MC-Montan Injekt pentru clădiri noi și existente

Compactarea subsolului de fundare este întotdeauna necesară pe șantiere; în construcții noi, de exemplu, pentru a proteja gropile de excavare de pătrunderea și tasarea apei, pentru a asigura capacitatea portantă a subsolului pentru structuri sau pentru a permite accesul utilajelor grele. Totuși, structurile existente se pot așeza și din cauza defecte de construcție, inundații, alunecări de teren, pierderea stabilității, spargerea conductelor sau fenomene erozive normale, făcând necesară compactarea subsolului și ridicarea structurii.

 

În aceste cazuri, rășinile speciale din familia de produse MC-Montan Injekt, care îndeplinesc specificațiile înalte ale eurocodurilor relevante, pot fi utilizate pentru o gamă largă de injectări geotehnice pentru o soluție precisă, versatilă, rentabilă și care economisește timp.

 

abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123