CLĂDIRI REZIDENȚIALE ECOLOGICE

29.01.2024

În Norderstedt, Germania, se construiesc 71 de locuințe sociale ecologice în cadrul proiectului UBS4. Clădirile au o structură din lemn montată pe o placă de fundație din beton geopolimeric - o metodă de construcție care face din acest proiect o piesă de referință națională în materie de construcții sustenabile.

Elementele prefabricate standardizate au fost, de asemenea, realizate din geopolimer.
Elementele prefabricate standardizate au fost, de asemenea, realizate din geopolimer.
© blu – Societatea pentru Proiecte Imobiliare Durabile mbH2024

 

Beton geopolimeric pentru clădiri rezidențiale ecologice

 

Proiectul de construcție nouă "4HÖFE" este unul dintre cele mai mari și mai importante proiecte de construcție din Norderstedt. În jur de 300 de apartamente, inclusiv apartamente ocupate de proprietari, apartamente de închiriat și apartamente pentru pensionari, sunt construite pe patru șantiere din centrul orașului. Pe unul dintre cele patru șantiere se lansează un proiect pilot special. Sub numele de proiect UBS4, compania blu, o filială a companiei de construcții din Hamburg AUG. PRIEN, construiește acolo 71 de locuințe sociale ecologice, în calitate de viitor proprietar și locator. Pe o suprafață de 4.000 m² vor fi ridicate trei clădiri cu patru până la cinci etaje. Cartierul va avea, de asemenea, o parcare subterană cu spațiu pentru 40 de mașini, 142 de biciclete și 71 de spații de depozitare.

 

Alimentarea cu energie durabilă

Prin intermediul proiectului de construcție, blu dorește să afle cât de mult CO₂ poate fi economisit în clădirile rezidențiale subvenționate. Pentru a construi blocurile de apartamente cât mai durabil, echipa de proiect se concentrează pe diferite măsuri ecologice. De exemplu, spre deosebire de celelalte ansambluri de locuințe din cadrul proiectului "4HÖFE", energia electrică și termică va fi furnizată de sisteme fotovoltaice montate pe acoperiș și de o pompă de căldură mare pentru fiecare clădire. Fațadele celor trei blocuri de apartamente din cadrul proiectului de construcție UBS4 vor fi, de asemenea, realizate din cărămidă de clincher reciclat, iar ca izolație se va folosi celuloză ecologică. Multe dintre elementele de construcție sunt standardizate și vor fi livrate gata făcute. În plus, casele vor fi construite ca o construcție cu structură din lemn pe o placă de fundație armată din beton geopolimeric fără ciment.

 

Construcții sustenabile

Betonul geopolimeric este o alternativă ecologică, fără ciment, la betonul convențional pe bază de ciment. Acesta conține lianți pe bază de subproduse industriale, cum ar fi zgura granulată de furnal sau cenușa. Împreună cu compania australiană Wagners, MC a dezvoltat primul beton fără ciment, cunoscut sub numele de Earth Friendly Concrete (EFC). Aprobarea necesară a autorității germane de construcții (DIBt) pentru acest beton a fost acordată pentru prima dată în septembrie 2019. EFC și expertiza vastă a MC au fost utilizate și pentru construcțiile UBS4. În comparație cu betoanele de referință fabricate din ciment, EFC permite economii de CO₂ de până la 75 %.

 

Construcția cu beton geopolimeric

În cadrul proiectului, un compus activator sub formă de pulbere de la MC a fost utilizat pentru a activa liantul din EFC. Pentru a menține un timp de lucru de 90 de minute, a fost utilizat și superplastifiantul de înaltă performanță MC-PowerFlow 4100. Acest lucru a permis ajustarea și optimizarea cu precizie a proprietăților de aplicare, atât pentru piesele prefabricate din beton, care au fost produse de producătorul de elemente fdu GmbH & Co. KG, cât și pentru betonul gata preparat, care a fost produs în cadrul unei colaborări între Betonlift GmbH & Co. KG și ROBA-Neuland Beton GmbH & Co. KG.


Cu metoda sa unică de construcție, UBS4 este un proiect orientat spre viitor care, pe bună dreptate, a primit statutul de proiect model la nivel de stat din partea landului Schleswig-Holstein. Lucrările de construcție au început în iulie 2023, iar apartamentele ar trebui să fie gata pentru a fi ocupate încă din octombrie 2024.

 

abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123