2010: Maracana - transformare fără pereche

07.09.2022

Legendarul Maracanã din Rio este unul dintre cele mai faimoase stadioane de fotbal din lume. A fost restaurat în mare măsură pentru Cupa Mondială din 2014 și a oferit un decor deosebit nu doar pentru meciurile din grupe, ci și pentru finală. MC-Bauchemie Brazilia a furnizat o gamă de sisteme de produse personalizate pentru acest proiect major de renovare.

View of the legendary Maracanã football stadium during its renovation in Rio.
View of the legendary Maracanã football stadium during its renovation in Rio.
© MC-Bauchemie 2024

”Estádio Municipal do Maracanã” - sau, așa cum este numit oficial, ”Estádio Jornalista Mário Filho” - a fost construit în anii 1940. Pe atunci cel mai mare stadion din lume, a fost, de asemenea, locul de desfășurare principal al primei Cupe Mondiale de Fotbal din Brazilia, în 1950. Aproximativ 200.000 de spectatori au urmărit finala dintre Brazilia și Uruguay, câștigată de Uruguay cu 2-1. Pentru a-l pregăti ca unul dintre principalele locuri de desfășurare a Cupei Mondiale din 2014, inclusiv pentru finală, stadionul a fost reconstruit în mare măsură între 2010 și 2013, cu un cost de 316 milioane de euro.

 

Începând cu septembrie 2010, șantierul a fost foarte ocupat: până la 5200 de persoane au lucrat la repararea și modernizarea arenei și la construirea unei tribune pentru presă și a unor noi loje de lux. Aceste măsuri de reparații și reconstrucție au redus capacitatea stadionului la aproximativ 75.000 de spectatori. În acest proces, au fost utilizați aproximativ 80.000 m³ de beton. Acesta a trebuit să îndeplinească o gamă largă de cerințe de rezistență și reziliență, iar aditivii de la MC au ajutat la asigurarea respectării stricte a specificațiilor.

 

Produse remarcabile, expertiză extinsă, partener de încredere

 

Încă din 2010, echipa MC Brazilia a început să lucreze îndeaproape cu inginerii de proiectare și cu consorțiul de construcție ales pentru proiect, pentru a găsi soluții pentru diversele sarcini de inginerie structurală ale acestui proiect de anvergură. În plus pe lângă aditivii pentru betoane, betoanele de monolitizare Emcekrete și sistemele de înlocuire a betonului din familia de produse Nafufill au fost, de asemenea, destinate pentru aplicare. Soluțiile MC oferite au fost atât de convingătoare încât clientul a comandat și alte soluții MC, cum ar fi amestecul de polimer și cuarț  Zentrifix CR care blochează fisurile și alte produse Nafufill. În februarie 2012, MC a început furnizarea regulată a acestor produse în cantitățile uriașe necesare pentru a menține acest proiect major de reconstrucție pe drumul cel bun. Lucrările de reparare și recondiționare a betonului s-au extins la toate tribunele și pardoselile din beton. În plus, unii dintre pilonii de beton au fost consolidați cu ajutorul tehnologiei de injecție MC. Acoperirile de pardoseală MC-DUR au fost, de asemenea, utilizate pentru aleile și tribunele stadionului, în timp ce produsele cosmetice MC pentru beton au servit la îmbunătățirea aspectului suprafețelor aparente.

 

Efort de echipă total până la fluierul final

 

Echipa braziliană a lui MC a fost foarte mândră de contribuția sa la modernizarea legendarului stadion pentru a ajunge la statutul de Cupa Mondială. Oferind numeroase soluții de sistem, MC a dat dovadă de un angajament extraordinar față de sarcinile în cauză. "Prezența continuă a angajaților noștri ca persoane de contact cheie pe șantier, instrucțiunile profesionale oferite instalatorilor și aplicatorilor și cooperarea coordonată a tuturor părților implicate au necesitat o dedicare enormă din partea întregii echipe, de la vânzări la tehnicienii de aplicare", a declarat încântat Jaques Pinto, director general MC Brazilia și director regional LATAM al MC. Chiar dacă Brazilia nu a ajuns în finală, colegii brazilieni de la MC s-au bucurat alături de omologii lor germani de victoria Germaniei la Cupa Mondială împotriva Argentinei în finală.

 

abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123